Per Lindvall

Per Lindvall

Tel. 070-478 00 37
per.lindvall@schibsted.com

Besök: Herrgården i Dala-Floda (Idrottsvägen 2, Dala-Floda)

Börjar det bli slut på fåglar? Det finns en oro för detta och i vissa avseenden är den befogat. Dronten har tyvärr fått många efterföljare på listan över försvinnanden. Men i år kan vi glädja de ornitoligiskt intresserade med att två helt nya arter, enligt samstämmiga uppgifter, har kunnat identifierats i byn Syrholn i Dala-Floda.

Bild 1 Flokråkan – en strykfågel med tydligt socialkonservativa drag. Färgteckningen liknar den vanliga kråkan, men dess huvud pryds av en så kallad Flokråka, vilket tyder på att arten är endemisk just för Dala-Floda.

Bild 2 Bin Ladusvalan – Här har vi nog en så kallad migrationsfågel. Får man tro de knapphändiga uppgifter som finns rörande tidigare observationer, så ska den kunna hålla till i Centralasiens bergstrakter. Området runt Tora Bora-grottorna i gränstrakterna mellan Pakistan och Afghanistan har utpekats. Hur den har hamnat i Syrholn? Det är svårt att svara på. En inte helt omöjlig teori  är att det kan bero på en kombination av att den är korkad och lever ett utsvävande liv. (Huvudformen exemelvis har tydliga drag av champagnekork.)

Bild 3 Biur Design – Med hjälp av Maud Olofssons ivriga bävrar så skapas en hel del formstarka bruksföremål, som lampor, skohyllor och diskställ. Kanske även stolar, bord och fröautomater.